Ghada Amer (Caïro, 1963) bevraagt voortdurend schijnbare tegenstellingen als oost en west, vrouwelijk en mannelijk, kunst en ambacht. Ze bepalen volgens haar veel van het ongemak in de wereld waarin we leven, maar zijn volgens haar van voorbijgaande aard.

Maarten Baas wordt vaak omschreven als een zogenaamde auteur-designer, wiens werk zich ergens tussen kunst en design beweegt. Zijn afstudeerproject Smoke (2002) voor de Design Academy Eindhoven werd opgenomen in de internationaal bekende Moooi collectie.

portret van man met snor voor blauwe achtergrond

David Bade ontwikkelde naast zijn autonome werk meer sociaal georiënteerd werk waarin participatie, inclusie en samen werken standaard werd.

een foto van een raam met een vergezicht en een rode opvallende vloer

Geloof en verbinding spelen een grote rol in het werk van Marwan Bassiouni. De Zwitserse fotograaf werd op latere leeftijd praktiserend moslim.

portretfoto in zwart wit van een staande man

Piet den Blanken startte zijn loopbaan begin jaren zeventig als dokalaborant en fotograaf bij het Brabants Dagblad in ’s-Hertogenbosch. In die tijd volgde hij ook een opleiding reportagefotografie aan de fotovakschool in Apeldoorn.

portret van man met bril vooreen grijze achtergrond

David Claerbout is een van de meest vernieuwende kunstenaars van bewegende beelden. Zijn oeuvre omvat fotografie, video, 3D en nieuwe media.

portret van vrouw met beeld in zwart en wit

De artistieke benadering van Delphine Courtillot is gebaseerd op het idee verband te leggen met een zeer oud verleden van de mensheid.

zwart wit portret van een jonge vrouw met donker halflang haar

Anne Geene begon haar studie fotografie aan de Koninklijke academie in Den Haag en deed haar eindexamen op Sint Joost Breda. Daarna deed ze de Master Photographic Studies aan de universiteit in Leiden. Haar eindexamenproject ‘Perceel 235 / Encyclopedie van een volkstuin’ werd door NRC verkozen tot beste fotoboek van 2010 en aangekocht door het Nederlands Fotomuseum.

portret van een blonde vrouw met zwarte kleding

Lisette de Greeuw (1990) werkt in, rond en door taal. Ze gebruikt transformaties als een methode en vertalingen als materiaal. Ze ontwikkelde een lexicon gebaseerd op borduurpatronen waarin tekens naar kleuren verwijzen om beelden te maken. Dit zorgt voor een afstand tot de kijker en tegelijkertijd functioneren de tekeningen als een ‘hulpmiddel naar het eigenlijke werk’. Door het herhalen van een simpele handeling ontstaan er fouten in het systeem. Juist deze fouten zijn belangrijk en zorgen voor nieuwe vormen.

grijze man met zwarte bril voor een raam met water

Loek Grootjans verzamelde voor zijn project Storage for Distorted Matter (2008 tot heden) bijna alles, flessen met sporen van grootmeesters, eigen drek, grond waarop Vincent van Gogh werd geboren, meesterwerken van de eenentwintigste eeuw die niet gemaakt kunnen worden, water waarin drenkelingen op Vlieland zijn aangespoeld, het licht dat Piet Mondriaan voor het eerst zag toen hij in Domburg aankwam…