Ghada Amer

Caïro, 1963

Website

Instagram

Ghada Amer bevraagt voortdurend schijnbare tegenstellingen als oost en west, vrouwelijk en mannelijk, kunst en ambacht. Ze bepalen volgens haar veel van het ongemak in de wereld waarin we leven, maar zijn volgens haar van voorbijgaande aard. Met haar schilderijen, sculpturen en openbare tuinprojecten zet Amer traditionele opvattingen over culturele identiteit, abstractie en religieus fundamentalisme op hun kop. En confronteert ze de taal van vijandigheid en finaliteit met onzekere verhalen over verlangen, liefde en tederheid. 

Vanuit de afschuw die ze voelt bij de oorlog in Oekraïne, stelde zij voor om haar werk Love Grave te hernemen. Ze maakte het voor het eerst in 2003 naar aanleiding van de ‘War on Terror’ die Georges W. Bush begon, als een antwoord op de absurditeit van oorlogen en hun effect op mensenlevens. Het werk is gemaakt door de letters van het woord ‘liefde’ zes voet in de grond in hoofdletters uit te graven. Alsof de begrafenis ervan wordt voorbereid. Door het abstracte begrip te combineren met een concreet en confronterend beeld dat verwijst naar de onvermijdelijke eindigheid, verbindt ze liefde en dood, Eros en Thanatos, volheid en leegte. 

Ghada Amer werd geboren in het Egyptische Caïro en verhuisde in 1974 met haar ouders naar Frankrijk. Ze volgde haar artistieke opleiding in Villa Arson in Nice. Momenteel woont en werkt ze in New York en Parijs. Werk van haar was onder meer te zien op de Biënnale van Venetië, de Sydney Biënnale, de Whitney Biënnale en in het Brooklyn Museum.