Met een directe erkenning van de museumwereld vanaf midden jaren ’90 ontwikkelde David Bade naast zijn autonome werk een richting, die veel meer sociaal georiënteerd is en waarin aspecten als participatie, inclusie en samen werken met alle soorten en maten van mensen aan grote installaties en environments een nieuwe standaard werd.

Deze werkwijze bracht hem terug naar zijn geboorte-eiland Curacao, waar hij met collega Tirzo Martha in 2006 het IBB (Instituto Buena Bista) oprichtte. Dit kunstcentrum op het terrein van een actieve ggz instelling, waar naast de artist in residence ateliers de vooropleiding voor Curaçaose talenten centraal staat, kreeg in 2016 een equivalent in Rotterdam.

Namelijk, de structurele samenwerking met de Kunsthal, AYCA (All you can Art). Met summerschools, open ateliers in het museum en in de buurten en met name ook de samenwerkingen met partners in het onderwijs en de zorgsector, laat Bade al heel lang zien dat zijn visie op kunst en de uitwerking ervan urgent is voor de samenleving.

Zijn levenslange project DBTHODT (David Bade tekent Heerlen onder de tafel) in samenwerking met Schunk (Heerlen) sinds 2013 is ook een bewijs hiervan.