Persbericht 7 maart 2023
Kunstmanifestatie h3h biënnale Oosterhout (3 juni -16 juli 2023) brengt een hommage aan de in 2022 overleden documentair fotograaf en fotojournalist Piet den Blanken (Wijbosch 1951-Guatalama Stad 2022). Den Blanken reisde veel en maakte over de hele wereld foto’s met als aandachtspunt sociaal onrecht. Zijn werk trok landelijk en internationaal de aandacht in de meest uiteenlopende kranten en tijdschriften. In samenspraak met de erven van Piet den Blanken maakten de curatoren van h3h biënnale, Hendrik Driessen en Rebecca Nelemans, een selectie uit de talloze foto’s van mantelzorgers, migranten en slachtoffers van politieke onrust die getuigen van compassie, vastberadenheid en overtuiging. Een selectie waarbij het doorzettingsvermogen van de mens en het geloof in een betere toekomst het uitgangspunt vormen.
“We spraken met elkaar over de mogelijkheid om een fotograaf te vragen een serie te maken rondom het thema ‘geloof’. Direct dachten we beiden aan het oeuvre van Piet den Blanken. Met zijn empathische vermogen en scherpe fotografische blik legde hij vast hoe mensen onder erbarmelijke omstandigheden er toch steeds weer in slagen om de hoop niet te verliezen en blijven streven naar een beter leven.” aldus Hendrik Driessen en Rebecca Nelemans, curatoren h3h biënnale.
Over Piet den Blanken
Piet den Blanken startte zijn loopbaan begin jaren zeventig als dokalaborant en fotograaf bij het Brabants Dagblad in ’s-Hertogenbosch. In die tijd volgde hij ook een opleiding reportagefotografie aan de fotovakschool in Apeldoorn. Vanaf 1978 maakte hij vele, vaak verre reizen als zelfstandig fotograaf met de specialisatie sociale en economische onderwerpen. “Ik ben nooit gaan reizen uit nieuwsgierigheid naar een land. Ik ging naar Nicaragua omdat ik de revolutie wilde fotograferen. Naar El Salvador omdat ik daar het verzet wilde fotograferen. En nog steeds. Onlangs ben ik weer in Guatemala geweest om te fotograferen onder wat voor omstandigheden suikerrietkappers moeten werken. Niet omdat het zo’n mooi land is.” (Uit een interview in BN DeStem, 7 maart 2015: Sociaal onrecht als grote inspiratiebron)
Den Blanken documenteerde vooral de zogenaamde onderkant van de samenleving. Hij fotografeert werk- en leefsituaties, legt vast hoe mensen met elkaar omgaan, hoe acties worden gevoerd, hoe mensen opkomen voor zichzelf, hoe er honger wordt geleden, hoe mensen op de vlucht slaan: “Het zijn vaak heel krachtige mensen die oplossingen vinden die wij nooit zouden bedenken. Ik word niet ontmoedigd, maar juist aangemoedigd, als ik zie hoeveel veerkracht zij hebben.”
Zijn reportages werden gedistribueerd door fotobureau Hollandse Hoogte en gepubliceerd in landelijke en regionale dagbladen, vakbondsbladen en opinie-tijdschriften. Piet den Blanken maakte ook diverse fotoboeken, over uiteenlopende onderwerpen als het dorpsleven in Brabant, justitie, burgeroorlogen, mantelzorgers en prostitutie.