Persbericht 23 mei 2023
De kloosters van de Heilige Driehoek in het Noord-Brabantse Oosterhout vormen voor de derde keer het bijzondere toneel voor een hedendaagse kunst biënnale van internationale allure. De h3h biënnale voert door de kloosters en langs parkachtige tuinen, weidse landerijen en oude dreven waar je werken tegenkomt van 27 kunstenaars. De meeste daarvan zijn speciaal voor de biënnale gemaakt. De manifestatie is vanaf 3 juni open voor publiek en te bezoeken tot en met 16 juli.
Kloostertuin voor het eerst open voor publiek
De route voert je onder andere langs een nogal strenge betonschutting. Daarachter bevindt zich de stille, paradijselijke omgeving van de kloostertuin van de Onze Lieve Vrouwe Abdij. Deze ‘secret garden’ is nu ontsloten via een functionele sculptuur van Frank Havermans die de sloot tussen de Kloosterdreef en de schutting overbrugt. Met dit werk markeert Havermans het bijzondere feit dat dit gesloten gebied nu tijdelijk voor bezoekers van de h3h biënnale wordt opengesteld.
Kinder Kunst Route
Voor kinderen van ca. 5 tot 12 jaar is er een Kinder Kunst Route gemaakt. Met een potlood en een papieren altaar gaan ze de h3h biënnale verkennen. Dit doen ze door bij verschillende kunstwerken goed te kijken en daar een tekenopdracht te maken. In het altaar ontstaat een zelfgemaakt kunstwerk die op twee manieren weg te zetten is. Deze route is gratis te verkrijgen bij de ingang.
Deelnemende kunstenaars
Op uitnodiging van de curatoren Hendrik Driessen en Rebecca Nelemans tonen 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland nieuwe en bestaande werken, geïnspireerd door de unieke locatie en de rijke historische en spirituele tradities. Het zijn Ghada Amer, Maarten Baas, David Bade, Marwan Bassiouni, David Claerbout, Delphine Courtillot, Anne Geene, Lisette de Greeuw, Loek Grootjans, Elise ’t Hart, Frank Havermans, Laura Henno, Ann Veronica Janssens, Folkert de Jong, Alicja Kwade, Rudy Luijters, Rick van Meel, Romee van Oers, Paulien Oltheten, Kathrin Schlegel, Fiona Tan, Fran Van Coppenolle, Ine Vermee, Wessel Verrijt en Dré Wapenaar. Daarnaast is er ook werk geselecteerd van de overleden kunstenaars Piet den Blanken en JCJ Vanderheyden.
Thema Geloof
Deze editie van de h3h biënnale draagt het thema Geloof. De curatoren hechten veel waarde aan de verbinding die een kunstenaar met zijn of haar werk weet aan te gaan met een specifieke locatie binnen het kloostergebied en het thema. De symbiose die ontstaat tussen het werk en de plek was leidend bij de keuze voor de kunstenaars. De kunstwerken die getoond zullen worden variëren van schilderijen, sculpturen, (geluids)installaties, fotografie en video, tot monumentale ingrepen in het landschap.
Bezoekersinformatie
Het bezoeken van de h3h biënnale is een beleving die zeker een dagdeel duurt. De route is ongeveer 1,5 kilometer lang. De looproute beslaat een gedeelte van het gebied van De Heilige Driehoek. Het pad is niet overal bestraat, je wandelt ook over tuinpaden. Houd daar rekening mee, doe stevige schoenen aan en neem een paraplu mee bij regenachtig weer.
Tickets zijn online verkrijgbaar (aan de kassa geldt 2,50 euro toeslag)
Entree en parking h3h biënnale 2023, Monnikendreef, Oosterhout.
Dagelijks open, behalve op dinsdag, van 10.00 tot 17.00 uur.