1e Biënnale
Kunst in de Heilige Driehoek

De geschiedenis van ‘De Heilige Driehoek’ gaat terug tot de prehistorie. Een uniek stuk cultuurlandschap in het hart van West-Brabant. De Romeinen bouwden hier al en de ‘slotjes’, die vanaf de late veertiende eeuw in de omgeving verrezen, behoren tot de mooiste van het land. Bijzondere bomen en planten groeien in de kloostertuinen, die daarmee een belangrijke rol vervullen als rustplaats voor dieren – zelfs zeldzame. Vreemd eigenlijk dat deze parel tot nu toe vooral goed ingelichte liefhebbers trok.

 

De 1e Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek bood een mooie introductie tot deze 100 hectare grote ‘geheimtip’. In 2017 was ons nieuwe tweejaarlijkse evenement enig in zijn soort. De Biënnale verbindt het spirituele en artistieke erfgoed van de Heilige Driehoek met een zeer rijk palet aan hedendaagse kunst. Aan de eerste editie van de biënnale deden 27 kunstenaars mee. Hun 150 kunstwerken waren te zien in kapellen, gangen en tuinen van de drie kloosters waar de Heilige Driehoek haar naam aan te danken heeft. De hedendaagse kunst functioneert als een bril om de monumenten en hun geschiedenis eens op een andere manier te bekijken. Andersom gaven de drie kloosters en hun bewoners de kunst een extra lading mee.

 

Het gebied, religie, spiritualiteit en het brede, universele thema ‘LIEFDE’ vormden de inspiratiebron voor de deelnemende kunstenaars. De meeste werken zijn in opdracht van de Biënnale gemaakt en werden dan ook voor het eerst vertoond.

27 KUNSTENAARS  • 150 KUNSTWERKEN  •  3 KLOOSTERS

BIËNNALE 2017

De 1e biënnale vond plaats van 16 september tot 22 oktober 2017.

Het thema was LIEFDE.

CURATOR

Guus van den Hout
(Oosterhout, 1960)

Robin Kolleman

Huub & Adelheid Kortekaas

Ruudt Peters

Elisa Pesapane

Franciscus & Franciscus

Erik Zwaga

Spank Moons

Michael Petry

Bernardien Sternheim

Caspar Berger

Tijmen van Tol

Jago Moons

Heidi Wallheimer

Frans Fransiscus

Krien Clevis

Hansa Versteeg

Sam Drukker

René van Tol

Aziz Bekkaoui

Athar Jaber

Marieke Bolhuis

Carolein Smit

Heidi Wallheimer

Judith Krebbekx

Reinoud van Vught

Dré Didderiëns

Moreno Bondi

MAGAZINE