Wessel Verrijt

Lierop, 1992

Website

Instagram

Wessel Verrijt (1992, Lierop NL) maakt sculpturen, architecturale voertuigen die als personages, of zoals hij het zelf omschrijft: als ‘hybride entiteiten’ tot leven komen tijdens performances. Performers kruipen in de beelden en laten ze langzaam en organisch door de ruimte bewegen. Die bewegingen en die van de armen en benen die uitsteken, suggereren menselijke trekken en emotie. Ze zijn boos, verliefd, verlegen, moe, onhandig of verloren; ze lopen eindeloos rond of doen een poging samen een ritueel uit te voeren. Het is een spel van toenadering en contact zoeken, tussen materie & mens, tussen performers en sculpturen. De oorsprong van Verrijts werk ligt in gevonden materialen. Verzamelde stukken hout, textiel, metaal en karton worden door hem geassembleerd tot nieuwe vormen, die de sporen van hun herkomst en geschiedenis dragen. Hij gebruikt ze vanwege die sporen, maar kiest ze zeker ook op kleur, vorm of huid. De sculpturen zijn tijdelijk van aard en vormen allemaal samen een amalgaam geheel, waarbinnen materialen van sculptuur naar sculptuur reizen. 


Verrijt studeerde in 2018 af aan Sint Joost School of Art & Design met de
Optocht der Autonomen/Parade of the Autonomous: een reizende show van bewegende sculpturen of sculpturale personages. In mei 2020 ontving Verrijt een werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds. In 2021 presenteerde hij een eerste solotentoonstelling in Das Leben am Haverkamp (Den Haag). In hetzelfde jaar werkte Verrijt in residentie bij Art House United-C (Eindhoven) en ARV. International (Vishovgrad, Bulgarije). In 2022 presenteerde hij werk bij Prospects (Art Rotterdam/Mondriaan Fonds), Arti et Amicitiae (Amsterdam), The Greyspace in the Middle (Den Haag), Parktheater (Eindhoven), Museum Jan Cunen (Oss) & verbleef hij een werkperiode in residentie bij AADK (Blanca, Spanje). Verrijt presenteerde en/of verbleef eerder in De Vishal (Haarlem), De Fabriek (Eindhoven), Extrapool (Nijmegen), Temporary Art Centre (Eindhoven), Geeraard de Duivelsteen (Gent, BE), Derde Wal (Nijmegen en Marres (Maastricht). 

 

Met financiële steun van Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos, Cultuur Eindhoven, Stichting Kunst- en Cultuurbevordering Nederland.