Wessel Verrijt

Lierop, 1992

Website

Instagram

Wessel Verrijt werkt graag met materiaal dat op straat of in een afvalcontainer te vinden is: stukken hout, plastic, textiel, metaal en karton. Onaanzienlijk spul dat hij kiest juist vanwege de sporen die eerder gebruik ervan heeft achtergelaten. Die geschiedenis geeft het materiaal karakter, net zoals hun kleur, vorm of oppervlak. De sculpturen die hij ermee maakt zijn in principe tijdelijk van aard en de onderdelen zijn uitwisselbaar. Ze roepen associaties op met theaterkostuums, optochten, animistische rituelen of Hindoetempels. De kracht van zijn beelden schuilt in die dubbelzinnige, vaak feestelijke eigenheid die nog veel in te vullen laat voor de beschouwer. Regelmatig wordt het werk van Wessel tot leven gewekt door performers die in de huid van de beelden kruipen en ze laten bewegen. In dat spel worden de beelden wezens met eigen emoties, ze lijken boos, verliefd, verlegen, moe, onhandig of verloren. Ze lopen eindeloos rond of doen een poging samen een ritueel uit te voeren.

Fluid Stones // Moving Entities 2023
Wessel maakte tot nu toe voornamelijk werk voor de binnenruimte. Om zijn arsenaal aan middelen uit te breiden met meer duurzame en weerbestendige materialen werkte hij afgelopen winter drie maanden bij het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk: “Tijdens die residentie ging ik op zoek naar het contrast tussen de vergankelijke gevonden materialen die ik normaal gesproken gebruik en het weerbare materiaal keramiek dat tot in de eeuwigheid blijft bestaan. Dit contrast, tussen het tijdelijke en het eeuwige, tussen de fuïditeit en het versteende, tussen het lichte en het zware, is een belangrijk uitgangspunt voor deze beelden.” Zoals hij in al zijn werk wordt geïnspireerd door het karakter van een materiaal en daar intuïtief op voortborduurt, zocht hij voor deze beeldengroep naar de eigenheid van klei: “Ik wilde vriend worden met de klei en er niet tegenin werken.”

Met financiële steun van Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos, Cultuur Eindhoven, Stichting Kunst- en Cultuurbevordering Nederland.

Fluid Stones // Moving Entities, 2023

Fluid Stones // Moving Entities, 2023

Fluid Stones // Moving Entities, 2023