Robin Ramos & Kymani Ceder

Rijswijk, 1998 en Amsterdam, 1999

Instagram Robin Ramos

Instagram Kymani Ceder

Kymani Ceder en Robin Ramos ontmoetten elkaar tijdens hun studie audiovisuele media aan de Utrechtse kunstacademie. Ceder maakt poëische films waarbij ze verhalen vertelt vanuit Afrikaans-Nederlandsperspectief. Ramos is kunstenaar, muzikant en videograaf.

 

De Kroon (2019)

‘Haar blijft een kroon die ze niet van jou af kunnen slaan.’ De slotregel van het gedicht De Kroon is een uiting van trots en strijd. Inzet van die strijd is Afro-haar, ofwel Natural Black Hair. Toen Kymani Ceder en Robin Ramos de stuitende racistische uitspraken hoorden die een presentator in het RTL beauty-programma Bubbles & Gloss deed over Natural Black Hair, schreven ze als reactie een poëtische ode aan de schoonheid ervan. De film die ze op basis van dit gedicht maakten roept veel herkenning en waardering op bij Afro-Nederlanders. De Kroon weeft verschillende werelden door elkaar, uit heden en verleden. We zien een re-enactment van vorstelijke rituelen in Afrika, een moeder die het haar van haar dochter invlecht, kinderen die spelen in een archief met boeken over de Afrikaanse vrijheidsstrijd en emancipatie, we zien vrouwen in een kapsalon en in een winkel voor hair extensions. De beladen geschiedenis van Natural Black Hair komt naar voren in een scene waarin een vrouw rijst verstopt in het haar van een kind: een verwijzing naar een manier waarop tot slaaf gemaakte mensen op de vlucht probeerden te overleven.

De Kroon is een film vol trots en zelfbewustzijn: Afro-Nederlanders ontworstelen zich aan de opgelegde normen voor een ‘mooi’ of ‘professioneel’ uiterlijk en bepalen zelf hoe zij hun ‘kroon’ willen dragen. De film is in Nederland opgenomen en af en toe is dat aan de bebouwing te herkennen. Maar de herinnering aan de Afrikaanse roots is in alles voelbaar – soms lijkt het Nederlandse bos in een tropisch woud te veranderen.

mensen kijken naar een film in een schuur

Video-installatie tijdens de Biënnale 2021.

videoinstallatie in een schuur

Video-installatie tijdens de Biënnale 2021.

openingsbeeld van film de kroon

Klik op de afbeelding om De Kroon te bekijken op YouTube.