Voor Marc Mulders is schilderen in olieverf de basis van al zijn werk, maar daarnaast maakt hij ook aquarellen, collages en glas-in-loodramen. In het begin van zijn loopbaan schilderde hij expliciet religieuze motieven, zoals de piëta of een doornenkroon. Zijn palet was toen zwaar en donker. Gaandeweg werden dieren, bloemen en tuinen zijn hoofdmotieven en is hij steeds abstracter gaan werken. Zachte, lichte pasteltinten kregen de overhand. Hij vergelijkt zijn werk met een tuin: een omsloten plaats van schoonheid, heling en harmonie, een rustpunt te midden van deze hectische wereld.

Hope (2019-2021)

Al jaren verdiept Marc Mulders zich in de Perzische miniatuurkunst, waarin tuinen een belangrijke rol spelen. De tuin is in deze traditie een paradijselijke plek, met verkoelend water en heerlijke vruchten, waar minnaars elkaar ontmoeten, waar muziek klinkt en ontspanning wordt gevonden. De vormgeving en kleurstelling van deze miniaturen hebben de schilderijen van Marc Mulders diepgaand beïnvloed. In deze recente reeks werken op papier verwerkt hij miniaturen met voorstellingen van tuinen en het paradijs. Zelf zegt hij hierover: “Ik kijk steeds naar afbeeldingen van het Paradijs in Perzische miniaturen en de vroegchristelijke kunst. Met deze tuinen op mijn netvlies spreek ik tijdens het schilderen mijn penselen toe; gedraag je als tuingereedschap… en ik kam de verf, spit en snoei en met brede penselen maak ik denkbeeldige paden in de tuin van olieverf.”

Zo maakt hij verluchtingen in olieverf. In plaats van het uitvergroten van verschillen tussen islam en christendom, zoals in het maatschappelijk debat vaak gebeurt, benadrukt Mulders de spirituele overeenkomsten. Het ideaal van het paradijs, de hoop op een mystieke eenwording met het goddelijke en het verlangen naar licht zijn immers universeel. De kapel van Sint Catharinadal was een bijzondere omgeving voor deze werken. In het restauratie-atelier van dit klooster hebben de zusters vele uren besteed aan het herstellen en behouden van de kalligrafie n en boekverluchtingen in oude religieuze boeken.

’A Garden Path‘, olieverf en collage op papier.
schilderijen aan de muur
Overzichtsfoto van de schilderijen in de kapel van Sint Catharinadal.
schilderijen aan de muur
Overzichtsfoto van de schilderijen in de kapel van Sint Catharinadal.