Four Flags

Amsterdam, maart 2020

Instagram

In maart 2020 moesten musea en galeries hun deuren sluiten: door de lockdown vanwege het coronavirus kwam ook de kunstwereld in één klap stil te liggen. Een ongekende situatie, waardoor kunst vrijwel alleen nog online te zien was en veel kunstenaars in nood raakten. Nick Terra, directeur van Galerie Fons Welters in Amsterdam, en zijn partner, kunsthistoricus Julia Mullié, zaten op een zonnige lentedag kort na het begin van de lockdown in de raamopening van hun appartement boven de galerie, toen hun oog viel op de vier vlaggenhouders aan de gevel. Zo ontstond het plan om kunstenaars uit hun netwerk te vragen een vlag te ontwerpen en die aan de gevel uit te hangen. Op die manier kon kunst, ondanks de gesloten tentoonstellingsruimtes, toch fysiek aanwezig en zichtbaar zijn. Online was Four Flags ook te volgen; via Instagram werden de vlaggen gedeeld én, in een oplage van vier stuks, verkocht. De volledige winst ging naar de kunstenaars.

Het initiatief laat zien hoe een moeilijke situatie zoals de coronacrisis ook aanjager kan zijn voor verfrissende initiatieven. De ‘tentoonstelling’ aan de gevel kon spontaan, snel en met een laag budget gerealiseerd worden. Het leverde zichtbaarheid en bescheiden inkomsten op voor de kunstenaars, en een aangename verrassing voor voorbijgangers. De vlaggen verspreidden zich ook verder, soms via onvermoede wegen. Zo waren ze te zien aan de gevel van museum De Pont in Tilburg en kocht een Belgische verzamelaar van alle dertig deelnemende kunstenaars een vlag die ze persoonlijk bezorgde bij acht kunstinstellingen in België  zodat die regelmatig konden wisselen. Het Four Flags-project werd overgenomen door kunstinstellingen in São Paulo, Bogotá, Chicago, Lissabon en New Delhi.

Voor de Biënnale Kunst in de Heilige Driehoek vroegen Nick Terra en Julia Mullié  tien kunstenaars om hun vlag te tonen. Deelnemers zijn Daniel de Paula, Andrea Éva Gyóri, Lena Henke, Rodrigo Hernández, Maria Roosen, Job Koelewijn, Kasper Bosmans, Magali Reus, Anna-Sophie Berger en Kelly Akashi.

kunstenaarsvlaggen wapperen aan vlaggestokken

Four Flags, 2000.