Folkert de Jong

Alkmaar, 1972

Website

Instagram

Folkert de Jong is bekend om zijn levensgrote beeldengroepen die gemaakt zijn van Styrofoam en polyurethaan schuim, dat als isolatiemateriaal gebruikt wordt voor onder andere de bouw, architectuur en de decorbouw van de Hollywood filmindustrie. Zijn werk roept vaak kunsthistorische associaties op naast hedendaagse politieke kwesties en actuele belangen, met een gevoel van een post-apocalyptisch toekomstperspectief.

De laatste vijf jaar is hij naast zijn werken in kunststof ook met keramiek gaan werken.

Tussen 2018 en 2022 was hij bezig met een kunstopdracht voor de gemeente Hoorn. Daarbij heeft hij samen met zijn broer; de architect Merijn de Jong twee sociale woningbouwcomplexen ontworpen, met in de gevel geïntegreerde kunst van keramiek. De omlijsting van de entrees die hij heeft ontworpen en de architectuur daaromheen doet denken aan oude beschavingen. De patronen en symbolische uitsparingen van keramiek in het beton zijn gebaseerd op verhalen die gebaseerd zijn op de geschiedenis van Hoorn. Via dit project ontdekte hij de inhoudelijke-en fysieke potentie van keramiek en beton in zijn werkproces. 

Voor zijn deelname aan de h3h biënnale in 2023 maakt hij nieuw werk met als titel: Pleurants. Zijn werk zal bestaan uit een 5 tal mensgrote figuren gemaakt van gebakken terracotta en cement.