Fiona Tan
Zij onderzoekt geschiedenis en tijd en onze plaats daarin, werkend binnen het betwiste territorium van representatie. Diep verankerd in al Tan’s werken is haar fascinatie voor de veranderlijkheid van identiteit, de bedrieglijke aard van representatie en het spel van het geheugen in tijd en ruimte in een wereld die steeds meer gevormd wordt door de mondiale cultuur. Ze onderzoekt hoe we onszelf representeren en de mechanismen die bepalen hoe we de representatie van anderen interpreteren.
Sinds het midden van de jaren negentig maakt zij zorgvuldig uitgewerkte en intens meelevende werken in uitgebreide film- en video-installaties. Fotografie en film, door haarzelf of door anderen gemaakt, of een combinatie van beide, zijn haar media, terwijl classificatie en het archief haar strategieën zijn. Disorient (2009), ontworpen voor het Nederlandse paviljoen op de Biënnale van Venetië, wijst op de strategische geopolitieke positie die Venetië in het verleden innam en roept vragen op over de hedendaagse globalisering. De voice-over is gefilmd op locatie in het paviljoen en bestaat uit citaten uit Marco Polo’s betwiste reisverslag Il Milione. Haar video-installatie Pickpockets (2020) getuigt van Tans passie voor archieven en is gebaseerd op een album met foto’s dat ze tegenkwam toen ze in het Getty Research Center in Los Angeles verbleef. Het bevatte vroege voorbeelden van mugshots van zakkenrollers die in 1889 tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs werden aangehouden. Gefascineerd door de onderwerpen van deze portretten, hun namen en landen van herkomst, en hun onbekende verhalen, nodigde ze een groep schrijvers uit om monologen te bedenken vanuit het gezichtspunt van deze personen, die vervolgens werden uitgevoerd en opgenomen door acteurs.
Fiona Tan studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten. In de afgelopen twintig jaar hebben haar video-installaties, films en fotowerken steeds meer internationale bekendheid gekregen en zijn ze over de hele wereld tentoongesteld. In 2009 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië en in 2010 nam ze deel aan de Architectuur Biënnale in Venetië. Haar werk werd onder meer gepresenteerd op Documenta 11 en op vele internationale biënnales. In 2016-17 was ze artist in residence met een fellowship in het Getty Center, Los Angeles. Solotentoonstellingen vonden plaats in instellingen als het 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa, New Museum of Contemporary Art, New York, Museum für moderne Kunst, Frankfurt, Vancouver Artgallery, the Baltic, Gateshead, Museum de Pont, Tilburg, MAC’s, Grand Hornu. Haar werk is opgenomen in collecties als Tate Modern, Guggenheim, Centre Pompidou, Stedelijk Museum Amsterdam, MCA Chicago en Schaulager, Basel. In het najaar van 2020 opende Tan’s mid-career retrospectief With the other hand met een dubbele solotentoonstelling tegelijkertijd in Kunsthalle Krems en het Museum der Moderne Salzburg, Oostenrijk. Tans grote solotentoonstelling Mountains and Molehills is tot begin januari 2023 te zien in The Eye Filmmuseum, Amsterdam.