Alicja Kwade

Kattowice (PL), 1979

Website

Instagram

Alicja Kwade woont en werkt in Berlijn. Haar werk onderzoekt en bevraagt de structuren van onze werkelijkheid en samenleving en reflecteert op onze zintuigelijke gewoonten in ons dagelijks leven. Haar gevarieerde werk is gebaseerd op concepten van ruimte, tijd, wetenschap en filosofie en krijgt vorm in sculpturale objecten, openbare installaties, video en zelfs fotografie. De laatste jaren is haar focus nog meer verschoven naar publieke installaties, waarbij ze gesprekken creëert tussen haar sculpturen, de omgeving en de sociale en historische achtergrond ervan.

Kwade gebruikt natuurlijke materialen als steen en hout in haar werk, omlijst door elementen als koper, messing, goud of roestvrij staal. Ze gebruikt ook kant-en-klare objecten zoals lampen, spiegels of klokken en verwerkt deze in haar complexe conceptuele werken die vaak op zeer elegante wijze de wetten van de zwaartekracht tarten.

Ze onderzoekt zowel de fysieke als de metafysische wereld en hoe deze met elkaar verweven zijn en beïnvloed worden door menselijke opvattingen en verbeelding. Terugkerende thema’s zijn planetaire systemen, moleculaire en nucleaire composities van objecten en levende wezens, wiskunde en taal en hoe deze kunnen worden gebruikt om uitdrukking te geven aan de wereld waarin we leven, binnen onze sociale structuren en de heersende normen en waarden.

Met haar werk daagt Kwade onze perceptie van de werkelijkheid uit en ontrafelt zij wat wij als norm beschouwen, waardoor nieuwe mogelijkheden en zelfs parallelle universa ontstaan door de perfect gechoreografeerde interactie tussen vorm, materiaal en de betekenis die wij daaraan toekennen, ruimte en compositie.